De ce sughițăm. Cum apare sughițul și cum îl oprim
De multe ori ne întrebăm de ce sughițăm, care sunt cauzele și cum putem face să scăpăm de sughiț. Medicii susțin că există explicații clare pentru acest fenomen. Ba, mai mult, există situații în care sughițul poate fi simptom al unor afecțiuni destul de grave. Așadar, atunci când persită pe timp îndelungat, ar trebui consultat de urgență medicul specialist.
Ce este sughițul și cum se produce
Cu toții am avut cel puțin câteva etape de sughiț incontrolabil, dar puțini știm exact ce este sughițul și cum se produce el. Așadar, sughiţul este un spasm al muşchiului aşezat sub piept şi deasupra stomacului. Acest muşchi subţire şi elastic stă la baza plămânilor, motiv pentru care atunci când el zvâcneşte, ne determină să luăm o gură de aer, moment în care producem zgomotul specific sughiţului. Muşchiul în cauză poartă numele de diafragma.
De ce sughițăm. Cele mai frecvente motive ale sughițului
În cele mai multe cazuri, oamenii se aleg cu sughiţuri după ce mănâncă prea repede sau consumă băuturi reci şi acidulate. Şocul acestor acţiuni face ca diafragma să tresară brusc şi să determine plămânii să tragă aer cu o viteză atât foarte mare. Acest aer, în trecerea grăbită pe lângă corzile vocale,hi scoate sunetul specific sughiţului.
- ingestia unor cantități crescute de mâncare sau alcool
- ingestia de aer
- ingestia de alimente picante, băuturi carbogazoase
- modificarea bruscă a temperaturii ambientale
- modificarea temperaturii din stomac (prin consumul unor produse excesiv de calde sau reci)
- excesul de alcool sau fumatul excesiv
- accesul de tuse sau de plâns
- stresul extrem,
- stările anxioase pot declanșă și ele un episod de sughiț
De ce sughițăm – Sughițul cronic. Când trebuie să mergi la medic
Deși se întâmplă foarte rar, există și cazuri când sughițul persistă timp de mai multe zile sau chiar luni. Acest lucru poate duce la malnutriție și epuizare. Dacă sughițul durează mai mult de 48 de ore sau dacă te împiedică să mănânci, să dormi sau să respiri, este indicat să mergi la medic.
Sughițul care durează mai mult de 48 de ore pot fi cauzat de o varietate de factori. În general, acești factori sunt grupați în următoarele categorii:
- Probleme ale sistemului nervos central, cum ar fi cancerul, infecții, accident vascular cerebral sau alte leziuni.
- Probleme ale proceselor chimice care au loc în organism – probleme metabolice -, cum ar fi scăderea funcției renale sau hiperventilație.
- Iritație a nervilor din cap, gât sau piept.
- Anestezie
- Probleme de sănătate mintală.
- Consum excesiv de alcool
Remedii pentru sughiț. Leacuri bătrânești pentru sughiț
Sunt numeroase remedii pentru sughiț, însă acestea nu au o bază științifică. Totuși, chiar și medicii recomandă aceste leacuri bătrânești pentru sughiț, asta pentru că niciunul dintre ele nu poate face rău persoanei afectate de sughiț. În plus, de cele mai multe ori, măcar unul dintre ele are rezultate.
Cum se scapă de sughiț
- un posibil remediu este să-ți ții respirația sau să respiri într-o pungă de hârtie. În acest fel, crește nivelul de dioxid de carbon din plămâni, diafragma se relaxează iar sughițul dispare
- Ține-ți respirația și număra până la 10
- Bea 10 înghițituri mici de apă
- Ține un cub de zahăr sub limbă
Dacă sughițul nu se oprește în ciuda intervențiilor de orice natură și este însoțit de dureri abdominale, febră, greutate în respirație, stare de vomă, tușe cu sânge, este cu siguranță necesar să mergi la medic.
Citește și: MĂRARUL – beneficii și mod de consumare! Cum oprește sughițul